Thursday, February 9, 2012

Ni ceramah agama ke ceramah politik?
Aku dah lama dok perati Ustaz sorang ni...baguih dia ceramah, kononnya nak dekatkan agam dengan anak muda...tapi yang xbestnye tu.....nape dalam ceramah agama ada unsur2 politik? Dok ngata2 pemimpin lak tu? kan ke dalam ISLAM kene hormat pemimpin kite? Ustaz ni betui ke tak ni? Lagi 1 yang syoknya, bagusla dia puji Dr Mahathir bawa pembangunan kepada Malaysia (memang xleh dinafikan la)...... pastu compare dengan najib lak.....Cuba dia tanya apa yng Nik AZIZ bangunkan kat kelantan selama berpuluh-puluh tahun? Apa yang PR bangunkan kat kedah? ROBOHKAN masjid adala utk buat shopping complex.....Ada bandar puteri jaya ke kat Kelantan? Kalau kat Sungai Petani Kedah ada.....Bandar Puteri Jaya (titik peluh UMNO/ BN jugak)... Selangor ada airport - KLIA, Penang pun ada airport....kedah pun ada airport....tapi tu semua usaha kerajaan BN ..... kalau ada litar sepang tu pun BN punya.......

Ciri-Ciri Ulama’ : 

1.Sentiasa tawaduk dengan ilmunya
2.Dia tidak menuntut kemuliaan disisi pemerintah dengan ilmunya
3. Katakan Wallahua’lam jika tidak tahu.

Daripada Abdullah Ibn Masud
“Wahai manusia apabila ditanya dari perkara ilmu yang kamu tahu maka kamu jawab, jika kamu tidak tahu maka katakanlah Allah a’lam. ” (Muhammad Ibn. Abdul Bar bin Asim al-Namari, 1994:92.)

4.Dan tiada menjadikan ilmu tadi sebagai barang dagangan
5. Tidak menjadikan ilmunya untuk mendekatkan dunia dan menjauhkan orang faqir
6.Tawaduk dengan orang faqir dan orang yang saleh
7.Apabila ia berada di dalam majlisnya maka ia sabar atas orang yang lambat faham dengan hal ehwal agamanya sehingga ia menjawab dengan lembut dan beradab.
8. Ulamak mesti beramal dengan ilmunya...


 Aku tengok ustaz ni dah menggunakan ilmunya untuk memporak porandakan orang je.... lebih kepada nak hasut org ke arah politik... lagi satu, dai tidak sabar dalam majlis ilmunya dan tidak beradab dengan mengeluarkan kata2 kesat seperti " bodo mcm lembu".... "xde otak"..dll....hmmmmm, mcm mana leh jadi ustaz ni...jgn harapkan janggut panjang dan kopiah putih je.......No comments:

Post a Comment